vineri, 22 februarie 2013

James Bond călăreste o Honda în actualul film 007

James Bond a preferat mereu mașinile, însă anul acesta schimbă macazul. Pentru a doua oară, Agentul 007 își va înfrunta inamicii pe două roți.

 
În ultimul film James Bond (Skyfall), EON Productions a semnat un parteneriat cu Honda pentru a pune la dispoziția actorilor și cascadorilor 20 de motoare CRF250R făcute să arate ca niște motociclete turcești. Acestea au fost modificate la începutul anului în Istanbul și Adana, unde echipele de cameramani au filmat prima parte a lui Skyfall folosind mult mai puternicele CRF450R.

“Ne-a trebuit o motocicletă off-road de calitate, versatilă și care poate fi ușor modificată, fără a compromite performanțele sau siguranța riderilor pentru scenele de început din Skyfall. Modelele CRF de la Honda sunt probabil cele mai bune pentru off-road și e minunat că Honda ni le-a oferit pentru că s-au comportat excelent, cu toate că au fost aproape complet transformate.”
-Gary Powell, coordonatorul cascadoriilor pentru noul film James Bond.

                              

Acum că și-au făcut treaba, își așteaptă încă de ieri vizitatorii la National Motor Museum în orașul Beaulieu din Anglia, unde reprezintă o mică parte a expoziției aniversare 50 de ani de James Bond – cu roți sau fără.

miercuri, 13 februarie 2013

Suzuki DR 125 SM



Supermoto dinamic de mică cilindree, propulsat de un modern motor în 4 timpi alimentat prin sistem de injecţie. Ideal pentru străbaterea "junglei urbane", dar distractiv şi pe traseele sinuoase. Agil, vioi şi economic, cu suspensii ce nu se tem nici de drumurile cu macadam. Suzuki DR125SM: gata de acţiune!

Motorul monocilindric de 124 cmc în 4 timpi SOHC, răcit cu aer, dezvoltă o putere liniară, este fiabil şi foarte economic.

Sistemul de injecţie Discharge Pump Fuel Injection (DCP-FI) asigură un consum mediu redus, în condiţiile reducerii drastice a emisiilor de noxe.

Arborele de echilibrare contrarotativ şi lanţul silenţios de acţionare a distribuţiei contribuie la rafinamentul funcţionării motorului single.

Sistemul de ungere cu carter umed şi tehnică SJCS (Suzuki Jet Cooling System) asigură pulverizarea unui jet de ulei pe intradosul pistonului, optimizând lubrifierea motorului.

Pornirea la rece este uşurată de sistemul Idle Speed Control (ISC) care reglează automat turaţia de ralanti în funcţie de temperatura exterioară.

  Motorul cu catalizator al lui DR125SM este echipat şi cu sistemul de control electronic ECM (Engine Control Module) al raportului aer/benzină şi respectă astfel normele Euro 3.

Jantele ultrauşoare de 17 ţoli RK Excel fabricate din aluminiu contribuie la reducerea maselor nesuspendate.

Pneurile Pirelli din echiparea de serie asigură echilibrul dintre grip şi durabilitate şi contribuie la atingerea gradului înalt de agilitate al ciclisticii.

Designul cu linii şi motive inspirate din arta tradiţională japoneză accentuează personalitatea inconfundabilă a lui DR125SM.



Suprafaţa aproape plană a şeii şi a componentelor adiacente permite pilotului o maximă libertate de mişcare, iar carenele laterale estetice au şi rol funcţional, de protecţie a tobei de eşapament.

Discul de frână cu diametrul de 250 mm pentru roata faţă şi discul de 220 mm din spate asigură decelerări eficiente.

Buşonul de închidere cu cheie al rezervorului, barele de susţinere pentru pasager şi suportul cu cheie pentru cască sunt de serie. Portbagajul suplimentar este opţional.

Farul multireflector are bec halogen de 35/35 W, iar semnalizatoarele acoperite cu sticlă incoloră au becuri de culoarea ambrei.

Bordul dispune de vitezometru analogic ce include kilometraj total/parţial şi martori luminoşi pentrupunctul neutru, semnalizatoare şi fazele iluminării.

                  

Licenţe pentru concursurile Enduro 2013

Federaţia Română de Motociclism a făcut publice taxele pentru licenţele de participare la concursurile Hard Enduro din 2013.



Valoarea licentelor:

-Licenta UNICA TOT TEREN tip.A=c.v. 55 euro (pana la 28 feb.) valabila pentru clasele A si B. Cu aceasta licenta se poate concura la aceeasi clasa la disciplinele: enduro, hard enduro, endurocross si rally raid. Incepand cu 1 martie licenta valoreaza c.v. 70 euro.

- Licenta UNICA TOT TEREN tip.B=c.v. 35 euro (pana la 28 feb.) valabila pentru clasa C hobby. Cu aceasta licenta se poate concura la aceeasi clasa la disciplinele: enduro, hard enduro, endurocross si rally raid. Incepand cu 1 martie licenta valoreaza c.v. 45 euro.

- Licenta 1 cursa=c.v. 15 euro (sportivul cu acest tip de licenta nu puncteaza in campionatul de HARD ENDURO, ci doar la cupa la care s-a inscris)

 - Licenta 1 cursa=c.v. 25 euro (sportivul cu acest tip de licenta puncteaza in campionatul de HARD ENDURO) Toate licentele vor fi insotite de: -asigurare de 1 an, pentru licentele de 1 an sau asigurare de 1 luna pentru licentele de 1 cursa. -viza medicala eliberata de catre o policlinica sportiva sau medic de medicina sportiva, cu perioada valabilitatii mentionata. - declaratie notariala din partea ambilor parinti, pentru sportivii minori, cu perioada valabilitatii mentionata.

Kawasaki KLX 250s 2013



Kawasaki KLX 250s combina distractia de pe drum cu anvelopele montate pe jante de 17 inci, un scaun mai jos, miscare redusa a suspensiilor si o frana mare pe partea din fata. Chiar daca are doar 250cmc, greutatea redusa il face sa aiba performante pe care v-ati astepta sa le intalniti la alte motociclete, mult mai mari.

Ca generația anterioară, modelul 2013 continuă să fie construit pe un cadru usor, din oțel de înaltă rezistență, proiectat pentru a menține centrul de greutate la nivel cât mai scăzut posibil pentru a crește performanța.Centrul de greutate este combinat cu un ampatament scurt, care oferă o rază de viraj suplimentar ajutându-vă să se mute cu agilitate chiar si pe trasee mai stramte.

  Prevazuta cu suspensii setate pentru rularea pe strada si transmisie imbunatatita, modelul KLX iese in lumina reflectoarelor cu un aer extrem de agresiv datorat si cadrului de culoare argintie si a bodywork-ului in nuante verde/negru. Noul Kawasaki KLX 250s motor monocilindru in 4 timpi, racire lichid, 249cc, DOHC. Testat pe dinamometru, modelul KLXs 2013 a demonstrat ca are cu 2.5cp mai multi decati cealalta versiune din anii anteriori, ceea ce-l face sa se laude cu 20.5cp la 8800rpm.


KTM Freeride E


Este ciudat la masinile electrice sa vezi cum trec pe langa tine fara sa scoata nici cel mai mic sunet. Cum o fi atunci la motociclete? Dar la cele de enduro sau off-road? Ei bine, iata cum este: extrem de ciudat! Cei de la KTM au testat noile prototipuri ale modelului electric Freeride E pe strazile din Barcelona.
Este timpul pentru o noua categorie de motociclete offroad! Este timpul pentru mai multa libertate pentru motocicleta! Este timpul pentru KTM Freeride E! Cu revolutionarul Freeride E, cu design ultra usor, fara zgomot si agilitatea unei motociclete offroad, KTM duce enduro-ul unde inainte era practic imposibil: in oras! Cu un cuplu de 42 Nm, putere pana la 22kW (30 cp) si accelerare neintreupta, KTM Freeride E este la fel de sportiv ca orice alta motocicleta KTM, doar ca necesita reincarcare, nu realimentare.



KTM Freeride E-Test Drive

Lumea Enduro


Yamaha XT660Z Tenere

.
Venită parcă din deşerturile africane, Yamaha Tenere era echipată cu un monocilindru de 660 cmc, cu distribuţie SOHC cu cinci supape. Motorul era un exemplu de fiabilitate, ceea ce nu se putea spune despre ciclistică sau despre instalaţia electrică. Chiar şi aşa, în cei 15 ani de fabricaţie, Tenere a cucerit inimile pasionaţilor de off-road turistic.
La sfârşitul secolului trecut, interesul publicului pentru acest gen de motociclete a scăzut şi XTZ-ul dispărea din listele dealerilor Yamaha, odată cu mai toate modelele concurente. Rămas singur, KTM Adventure a devenit o emblemă a motociclismului off-road de cursă lungă. Cursele off-road au revenit la modă, Dakar-ul şi alte curse de gen au recucerit interesul publicului, însă producătorii de motociclete, cu excepţia lui KTM, nu sunt pregătiţi să le ofere motociclete de acest tip. Yamaha a sesizat această stare de fapt şi a pregătit în secret un model care să recucerească amatorii de off-road.
Yamaha Tenere este echipat cu un motor asemănător cu cel al modelului din 1991. Monocilindrul preluat de la XT660R este, de fapt, chiar o evoluţie a acelui motor, care a renunţat însă la una dintre cele trei supape de evacuare. Astfel, chiulasa motorului actual are o configuraţie convenţională, cu un sigur ax cu came şi doar patru supape. Acelaşi propulsor poate fi găsit, cu aceleaşi specificaţii, şi pe suratele XT660X sau MT-03, dar şi pe motociclete ale grupului Piaggio, cum ar fi Aprilia Pegaso sau Derbi Mulhacen.


Sistemul de alimentare prin injecţie conferă motorului maniere rar întâlnite la un monocilindru de asemenea calibru, dar asta cu preţul performanţelor sportive. Cu numai 48 CP, cât oferă în versiunea XT660R, monocilindrul Yamaha are puţine şanse în lupta cu mai puternicul austriac LC4 Adventure. Dezvoltat pe baza XT-ului de 660 cmc, noul Tenere este un model mai degrabă cuminte, dar care împrumută din aspectul agresiv al motocicletei pe care Yamaha o aruncă în lupta cu dunele de nisip.
Nici la capitolul ciclistică noul Tenere nu se arată foarte ameninţător. Cadrul din oţel este unul nou, dar care împărtăşeşte aceeaşi configuraţie cu cel al lui XT660R. Nouă este însă bascula din aluminiu, cuplată la un amortizor central reglabil în pretensionare prin intermediul unui sistem multi-link. Furca frontală de tip convenţional asigură roţii de 21" o cursă de 210 mm, în timp ce de frânare se ocupă un sistem cu două discuri de 298 mm şi etriere flotante cu două pistoane, furnizate de Brembo. Pentru spate s-a adoptat un disc de 245 mm şi un etrier cu un singur piston.
Forma carenajului împrumută, după cum spuneam, din liniile motocicletei de Rally-raid, însă detaliile se înscriu în linia deschisă de Yamaha MT-03. Masca frontală înaltă asigură o protecţie aerodinamică bună şi găzduieşte grupul optic cu două faruri suprapuse. Parcă am mai văzut pe undeva această configuraţie... la 990 Adventure. Rezervorul de 22 de litri asigură o autonomie mai mult decât suficientă, mai ales dacă vom considera şi faptul că monocilindrul Yamaha este cunoscut ca unul foarte economic. La drept vorbind, la 48 CP măcar economic să fie.


Protecţiile din plastic rezistent par mai degrabă pregătite să facă faţă unor uşoare acroşaje prin traficul urban decât să reziste unor căzături pe pietrişul unor drumuri forestiere. Tot de inspiraţie citadină pare a fi topcase-ul inclus în gama de accesorii opţionale, care, deşi este evident o replică a genţilor din aluminiu de la KTM, seamănă mai degrabă cu lăzile improvizate ale scuterelor ce livrează pizza. Suspensiile upgradate au de suportat o masă la gol de 183 kg, care însă nu include şi genţile din aluminu sau crashguard-ul metalic. Nici măcar cricul central nu este inclus, acesta fiind montat doar opţional. De ce doar opţional? Cum vom unge lanţul de transmisie sau cum vom remedia o pană în mijlocul Deşertului Sahara? Se vede treaba că noul Tenere se înscrie în tiparele modei şi este un fel de SUV pe două roţi proiectat pentru trasee off-road... de oraş.

Dakar 2013-Francezul Cyril Despres a castigat Raliul Dakar la clasa moto !

Francezul Cyril Despres a castigat Raliul Dakar la clasa moto in anul 2013. El este la a cincea reusita de acest gen dupa ce a mai castigat Raliul Dakar la aceasta clasa in anii 2005, 2007, 2010 si 2012. Podiumul a fost completat de portughezul Ruben Faria pe locul secund si de chilianul Francisco Lopez pe ultima pozitie a podiumului. Toti cei trei ocupanti al podiumului fac parte din aceeasi echipa, KTM.


Clasament primii 25, Raliul Dakar 2013, clasa moto:

1. DESPRES — KTM — 43:24:22 (Franta)
 2. FARIA — KTM — 43:35:05 — +00:10:43 (Portugalia)
 3. LOPEZ — KTM — 43:43:10 — +00:18:48 (Chile)
 4. JAKES — KTM — 43:48:16 — + 00:23:54 (Slovacia)
 5. PEDRERO — KTM — 44:19:51 — +00:55:29 (Spania)
 6. PAIN — YAMAHA — 44:30:52 — +01:06:30 (Franta)
 7. RODRIGUES — HONDA — 44:35:44 — +01:11:22 (Portugalia)
 8. PIZZOLITO — HONDA — 44:50:29 — +01:26:07 (Argentina)
 9. VERHOEVEN — YAMAHA — 44:50:57 — +01:26:35 (Olanda)
 10. GONCALVES — HUSQVARNA — 44:52:42 — +01:28:20 (Portugalia)
 11. PRZYGONSKI — KTM — 44:58:21 — +01:33:59 (Polonia)
 12. GOUET — HONDA — 45:10:02 — +01:45:40 (Chile)
 13. VAN NIEKERK — KTM — 45:27:16 — +02:02:54 (Africa de Sud)
 14. FAGGOTTER — YAMAHA — 45:54:58 — +02:30:36 (Austria)
 15. GRABHAM — KTM — 46:09:36 — +02:45:14 (Austria)
 16. ULLEVALSETER — KTM — 46:25:18 — +03:00:56 (Norvegia)
 17. BARREDA BORT — HUSQVARNA — 46:29:04 — +03:04:42 (Spania)
 18. METGE — YAMAHA — 46:36:30 — +03:12:08 (Franta)
 19. KNUIMAN — KTM — 46:39:34 — +03:15:12 (Olanda)
 20. PROHENS — HONDA — 47:28:59 — +04:04:37 (Chile)
 21. RODRIGUEZ — HONDA — 47:36:31 — +04:12:09 (Argentina)
 22. CZACHOR — KTM — 47:53:50 — +04:29:28 (Polonia)
 23. DE AZEVEDO — KTM — 48:22:02 — +04:57:40 (Brazilia)
 24. STRANGE — HONDA — 48:31:59 — +05:07:37 (Austria)
 25. WATT — KTM — 48:47:31 — +05:23:09 (Marea Britanie)

 

BMW perfecţionează R 1200 GS

Fie că e vorba de abordarea sportivă a virajelor pe un drum de munte, scurtarea timpului de călătorie datorită vitezei susţinute pe autostradă, călătorii relaxate cu pasager sau ture îndrăzneţe pe teren accidentat, motorul boxer puternic şi plin de cuplu de pe „marele BMW GS” este îndrăgit de o mulţime de motociclişti din toată lumea. Nu degeaba a fost liderul de piaţă în acest segment de mulţi ani încoace şi este cea mai bine vândută motocicletă din gama BMW Motorrad, iar acest lucru se va păstra odată cu sosirea noii versiuni.



Motorul boxer cu doi cilindri opuşi al noului R 1200 GS are o cilindree de 1.170 cmc, la fel ca predecesorul său. Puterea maximă este de 92 kW (125 CP) la 7.700 rpm, iar cuplul maxim de 125 Nm este disponibil la 6.500 rpm. Acesta continuă să folosească răcirea cu aer/lichid, dar uleiul de răcire a fost înlocuit de un amestec de apă şi glicol, soluţie care asigură un nivel ridicat al capacităţii de absorbţie a căldurii din partea lichidului de răcire, pentru o disipare mai eficientă a căldurii.

Aşa-numita răcire de precizie (un principiu similar cu cel folosit în Formula 1) implică răcirea cu lichid doar a elementelor care sunt expuse în mod deosebit solicitărilor de încălzire. Motorul continuă să folosească şi răcirea cu aer, păstrând astfel aspectul caracteristic al motorului boxer cu cilindri opuşi. Cele două radiatoare sunt mici şi integrate discret în designul motocicletei. Pentru a servi diferitelor scopuri, cum ar fi pilotajul pe stradă, pe suprafeţe ude sau pe teren accidentat, o opţiune este disponibilă celui care pilotează noul R 1200 GS, aceasta constând în cinci moduri diferite de condus: Rain, Road, Dynamic, Enduro şi Enduro Pro. De asemenea, opţiunea include sistemul Automatic Stability Control (ASC) cu o configuraţie specială pentru enduro, sistemele BMW Motorrad ABS, ASC şi suspensia semiactivă fiind adaptate automat profilurilor celor cinci moduri. Aceasta din urmă, denumită BMW Motorrad Dynamic ESA (Electronic Suspension Adjustment), contribuie la obţinerea unui maximum de performanţă şi de siguranţă în pilotaj. Sistemul Dynamic ESA monitorizează mişcarea verticală a roţilor faţă şi spate şi alţi parametri, prin intermediul unui senzor al cursei arcului, şi adaptează amortizarea automat la situaţie, depinzând de condiţiile de rulare şi de manevrele care se efectuează.

Mai mult, BMW R 1200 GS este prima motocicletă din lume cu far principal cu tehnologie LED. Acest far principal cu LED cu funcţie de far de zi iluminează drumul cu un nivel ridicat de claritate. LED-urile farului ies în evidenţă şi sunt puternice, iluminând prin lentile cu strat dublu. În plus, noul model dispune de jante mai mari gândite special pentru R 1200 GS, acestea având dimensiunea de 120/70 R19 pe faţă şi, în premieră mondială, 170/60 R17 pe spate. Şi sistemul de frânare al lui R 1200 GS a fost modificat. Etrierele pe faţă sunt Brembo Monobloc, montate radial, şi discul frânei spate este mai mare. Mai mult, în concordanţă cu principiul BMW Motorrad, “Safety 360”, noul GS are în echiparea standard sistemul BMW Motorrad ABS, aici în versiunea parţial integrală. Începând cu luna martie al acestui an, noul BMW R 1200 GS va fi disponibil în Romania şi va avea patru variante de culori: Alb Alpine White, Roşu Racing Red, Albastru Blue Fire şi Gri Thunder Grey Metallic.

Introducere